Regioakkoord getekend

Goed nieuws voor woningzoekenden in de regio Rotterdam. Op 27 januari tekenden 14 gemeenten en 22 woningcorporaties het Regioakkoord om 22.500 nieuwe sociale huurwoningen te realiseren voor 2030. Dat betekent een substantiële uitbreiding van de woningvoorraad.

Gewoon wonen in de regio Rotterdam is weer een stuk dichterbij gekomen met het tekenen van het Regioakkoord. De afspraken tussen gemeenten en woningcorporaties geven aan dat het ernst is met het aanpakken van het woningtekort.

Annemarieke van Ettinger-van Herk is blij met het akkoord. “Met ons manifest “Gewoon Wonen” hebben de corporaties in de regio grote ambitie getoond. Ik ben blij dat er met ons nu afspraken zijn gemaakt over het bouwen van 22.500 sociale huurwoningen door de corporaties. Het gaat nu om twee dingen: het waarmaken van die belofte en het verder opplussen van de sociale ambities. Ik merk dat bij de corporaties keihard wordt getrokken aan de realisatie, ook met initiatieven zoals ‘De Rotterdamse Bouwversnelling’, dus dit is een eerste stap en zeker niet de laatste.”

Dat de woningnood hoog is, blijkt wel uit het aantal woningzoekenden dat in 2022 in de regio voor het eerst meer dan 200.000 betrof. Naast nieuwbouw blijven woningcorporaties zoeken naar andere manieren zoeken om woningzoekenden te helpen.

Het vorige Regioakkoord uit 2019 zag er heel anders uit. De stad Rotterdam meende toen juist met minder sociale woningen toe kunnen en de regio juist met wat meer. Per saldo betekende het een krimp van de sociale woningvoorraad. Dat was nu ondenkbaar.  “Het denken over betaalbaar wonen is nu echt omgeslagen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen”, aldus Van Ettinger-van Herk.