Huurt u een sociale huurwoning en betaalt u per maand een groot deel van uw inkomen aan huur? Misschien heeft u dan recht op huurtoeslag. Dat betekent dat u een bijdrage van de overheid kunt krijgen in de kosten voor de huur van uw woning.

Wilt u weten of u recht heeft op huurtoeslag?

Op de website www.belastingdienst.nl/toeslagen staat:

  • hoe u huurtoeslag aanvraagt
  • welke voorwaarden daarvoor zijn
  • hoe u een proefberekening maakt

Zo komt u snel te weten of u huurtoeslag kunt krijgen en hoeveel dat is.

Wijzigingen

Verandert er iets in uw gezinssituatie of inkomen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo’n verandering kan namelijk gevolgen hebben voor de hoogte van uw huurtoeslag. U kunt dit doorgeven via de website www.belastingdienst.nl/toeslagen of neem even contact op met de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst.

Vragen?

De huurtoeslag wordt uitgevoerd door de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Heeft u vragen over huurtoeslag, dan kunt u de afdeling gratis bellen via 0800 – 0543.

Proefberekening

Wilt u een proefberekening maken? Dan heeft u de huurprijs van uw woning nodig. Bij de berekening van de huurtoeslag gaat de Belastingdienst uit van de rekenhuur. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus de servicekosten. De bedragen van de kale huurprijs en uw servicekosten staan in uw huurcontract of kijk voor het meest recente bedrag in de brief over de jaarlijkse huurverhoging. Deze brief ontvangt u van ons in de maand april.

Welke servicekosten tellen mee:
  • Kosten voor schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten (maximaal €12,00)
  • Kosten energie voor gemeenschappelijke ruimten (maximaal €12,00)
  • Kosten voor de huismeester (maximaal €12,00)
  • Kosten voor dienst- en recreatieruimten (maximaal €12,00)

Per soort servicekosten mag u maximaal € 12,00 bij de huurprijs optellen, ook als u een hoger bedrag betaalt. Betaalt u minder dan € 12,00 dan gebruikt u het echte bedrag in. De servicekosten kunnen in totaal dus nooit meer dan € 48,00 zijn.