Nieuwe prestatieafspraken 2025 en 2026

Huurdersorganisaties, woningcorporaties en gemeente Nissewaard hebben dinsdag 10 december 2024 de prestatieafspraken voor 2025 en 2026 ondertekend. In de prestatieafspraken is veel aandacht voor de woningbouw, wonen en zorg, duurzaamheid en leefbaarheid. [foto: Foto-Ok.nl]

Overeenstemming

Maar liefst negen partners – woningcorporaties (De Leeuw van Putten, De Zes Kernen, Maasdelta Groep en Woonbron), huurdersorganisaties (Huurdersvereniging LvP, Huurdersvereniging Bernisse, Stichting Huurdersraad Spijkenisse, De Samenwerking) en gemeente Nissewaard – hebben opnieuw overeenstemming bereikt over de prestatieafspraken. Voor de tweede keer werken de partners met tweejaarlijkse afspraken, omdat dit alle partijen erg goed bevallen is.

Voldoende betaalbare sociale huurwoningen

De partners hebben afspraken gemaakt over een kleine uitbreiding van de sociale woningvoorraad in Nissewaard. Daarnaast mogen corporaties de ruimte blijven benutten om sociale huurwoningen toe te wijzen aan middeninkomens. Zo ontstaan er meer kansen voor deze groep en werken de partners aan gemixte woonwijken in Nissewaard. Ook willen de partners lokale woningzoekenden meer voorrang geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

Toekomstbestendig

Gemeente en corporaties blijven, mede op advies van de huurdersorganisaties, de doorstroming stimuleren van senioren op de (sociale) woningmarkt. Het accent zal de komende jaren o.a. liggen op het creëren van woonvormen voor zorgbehoevende doelgroepen. Ook zijn er afspraken gemaakt om huisuitzettingen te voorkomen.

Leefbaarheid

Voor alle partners zijn leefbare wijken en dorpen belangrijk. Daarom investeren gemeente en corporaties ook in de sociale veiligheid, door o.a. woonoverlast aan te pakken en door buurtbemiddeling en buurtpreventie in te zetten. Er wordt de komende jaren ingezet op wijkontwikkeling, ontmoetingslocaties benutten en ondermijning tegengaan.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid is in landelijke afspraken al veel vastgelegd. De partners in Nissewaard volgen die landelijke kaders en zetten zich lokaal ook actief in om energiearmoede te bestrijden. Daarnaast wordt ingezet op de ontwikkeling van wijkwarmteplannen, op de aanpassing van de leefomgeving op de risico’s van het veranderende klimaat en hergebruik van bestaande materialen en producten. Dit alles met het doel om inwoners van de gemeente voor te bereiden om duurzamer te wonen en leven.