Ventileren is belangrijk om frisse lucht in uw woning te laten. Ook is het nodig om vocht dat ontstaat door bijvoorbeeld koken en gebruik van de badkamer naar buiten te laten. Als u uw woning niet of te weinig ventileert kunnen ernstige vochtproblemen ontstaan. Wij adviseren daarom om uw huis elke dag te ventileren. In de ochtend of na gebruik van de slaapkamers ventileert u daar. En voor u naar bed gaat ventileert u de woonkamer.
Hoe ventileren?
U kunt het beste ventileren door twee ramen tegenover elkaar open te zetten. Zet u de ramen aan één kant van de woning open, dan noemen we dit ‘luchten’ en dan duurt het langer voordat het vocht verdwijnt. Elke dag 20 minuten lang ventileren is voldoende. Vocht en/of stoom na het douchen dient direct door middel van een raam of ventilatiesysteem naar buiten te worden geleid en niet via de badkamerdeur het huis in. Zet tijdens het ventileren de kachel laag of de thermostaat van de CV op 15˚C.
Vochtproblemen
De hoogte van condensatievocht is in iedere woning anders. Heeft u teveel vocht in huis? Dan kunt u dat merken als het binnen ‘drukkend’ aanvoelt en de temperatuur hoog is en als de ramen beslaan. Als er langere tijd veel vocht in huis is, kan schimmel ontstaan en blijven uw ramen aan de binnenkant beslagen.
Is dit bij u het geval? Dan moet u de hele dag ventileren. Maak bewust gebruik van de uitzetraampjes, ventilatieroosters, ventilatiesystemen en bijvoorbeeld ventilatie openingen op de zolder verdieping. De verwarming zet u in het geval van ernstige vochtproblemen niet lager. Koude lucht kan namelijk minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Ook zou u ervoor kunnen kiezen om uw slaapkamerraam ’s nachts op een kier te zetten.
Wat als het toch vochtig blijft?
Ventileert u volgens de instructies maar blijft uw woning vochtig? Mogelijk is er sprake van één van onderstaande punten:
- De temperatuur in de woning is te laag , (bijv. 13-15˚C), zodat het vocht niet volledig verdampt en dus niet weg te ventileren is
- De ventilatiekanalen van uw woning zijn verstopt
- In de woning wordt zoveel vocht geproduceerd, waardoor zelfs goed ventileren geen effect heeft
Praktische tips
- Wordt de woning overdag niet gebruikt? Zorg er dan voor dat het niet te koud wordt. Laat ook ’s nachts de temperatuur niet onder de 15 à 16˚C komen.
- Tijdens het koken – en zeker nog een kwartier erna – ventileren om het vrijgekomen vocht uit de woning te krijgen. Laat ook altijd verse lucht toe als u kookt.
- Ventileer tijdens het douchen en een half uur daarna (ook als het koud is) met een vingerdikke opening in het uitzetraam en sluit de douchedeur. Laat de ventilatievoorziening in de badcel open tot de badkamer goed droog is. Daarna sluit u pas het raam zodat het vertrek weer op temperatuur kan komen.
- In een vochtig huis is het verstandig om meubels niet tegen de muren te zetten.
- Zet een raampje open als u met meerdere personen in een kamer bent.
- Een kruipruimte kan erg vochtig zijn. Zorg dat de ventilatie openingen aan de buitenkant van uw woning open en vrij zijn. Dus geen planten of afdichting aanbrengen voor de roosters. Let er ook op dat de roosters niet worden afgedicht door te hoog straatwerk.
We hopen dat u met deze informatie weet wat u kunt doen om vochtoverlast in uw woning te voor komen.