Wist u dat wanneer er onopzettelijk schade wordt veroorzaakt aan uw huurwoning, u in veel gevallen aanspraak kunt maken op uw inboedelverzekering?
De verzekering keert alleen uit als het ontstaan van de schade niet uw schuld is of veroorzaakt wordt door nalatigheid. Er is sprake van nalatigheid als u bijvoorbeeld de waterleiding niet aftapt voor u op vakantie gaat of het raam open laat staan bij harde wint of veel regen. Ook schade die ontstaat tijdens bouwwerkzaamheden wordt vaak niet gedekt, maar is mogelijk wel te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van het bouw- of klusbedrijf.
Let op: dekkingen kunnen per verzekering verschillen. Uw polis kan echter soberder of juist uitgebreider zijn. De inboedelverzekering kent vaak twee dekkingsvarianten: de extra uitgebreide dekking en de allriskdekking. De laatstgenoemde is het meest uitgebreid en dekt schade als gevolg van ‘elk plotseling onheil’.
Bekijk voor het afsluiten van een verzekeringspolis dus eerst alle details met betrekking tot de dekking (en huurdersbelang) zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die zoals dit in verzekeringsjargon heet ‘niet aard- en nagelvast’ zitten, dus ook schade aan bijvoorbeeld behang of sauswerk. In het algemeen vallen hieronder brandschade, bliksemschade, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, stormschade, schroeischade smeltschade en dus ook waterschade waaronder lekkage.
Typen lekkage specifieke schade die, mits buiten uw schuld om, ontstaan zijn en gedekt worden onder inboedelverzekering zijn de volgende:
- Schade als gevolg van lekkage van dak, dakgoot of bovengrondse afvoerpijp in huis.
- Schade als gevolg van lekkage van de centrale verwarming (cv), waterleidingen en aanverwante installaties.
- Schade als gevolg van bevriezing aan de centrale verwarming of waterleidingbuizen.
- Andere onderdelen van de woning.